KENAPA PILIH ROOIBOS ORGANIK KAMI?

Satu kebimbangan sedang memuncak bahawa paras kuantiti dan kualiti beberapa jenis phenol (antioksidan) boleh menurun untuk keperluan kesihatan manusia yang optima dalam berbagai jenis yang dihasilkan menggunakan amalam-amalan pertanian kovensional. Kebimbangan ini timbul kerana amalan-amalan pertanian konvensional menggunakan paras racun kimia yang tinggi untuk pengurusan rumput-rumpai, racun serangga yang menjadi perosak kepada tanaman pertanian dan baja kimia untuk menggalakkan hasil pertanian yang tinggi. Kimia-kimia ini boleh menyebabkan gangguan kepada semulajadi metabolit phenol dalam tumbuhan tersebut.

Satu kajian saintifik telah dijalankan untuk membandingkan kandungan phenol dan asik askobik (vitamin C) pada ‘marionberry’, ‘strawberry’ dan jagung di Jabatan Teknologi dan Sains Makanan di University California, USA yang diterbitkan journal-journal antarabangsa. Keputusan penyelidikan jelas membuktikan bahawa kandungan phenol dan asid askobik lebih tinggi pada tumbuhan yang dihasilkan menggunakan sistem amalan perlandangan organik. Untuk rujukan lebih terperinci, sila baca di 2 journal ini;

  • 1. Agricultural and Food Chemistry Journal 2003, 15, 1237-1241
  • 2. J. Sci. Food Agric. 1997, 74, 281-293.


Hari ini, ada beberapa syarikat yang turut memasarkan teh rooibos dengan menggunakan berbagai jenama dan kerangka pemasaran. Ada yang memasarknya melalui cara peruncitan da ada yang menggunakan sistem pemasaran berangkaian atau ‘network marketing’ yang lebih dikenal sebagai perniagaan MLM (multi-level marketing). Bagaimananyapun, sehingga hari ini, belum ada mana-mana syarikat ini, kecuali Health Builders yang memasarkan teh rooibos yang disah sebagai organik. Sebab utama ialah mungkin kerana bahan mentah rooibos organik jauh lebih mahal berbanding teh rooibos biasa, walaupun ia dikatakan ‘supergrade’. Syarikat-syarikat lain tidak bersedia memasarkan rooibos organik kerana kemungkinan mahu mendapatkan untung yang lebih tinggi dengan hanya memasarkan rooibos biasa. Anda boleh perhatikan harga teh rooibos mereka dan bandingkan dengan harga rooibos organik Health Builders. Anda akan terkejut betapa murahnya rooibos Health Builders walaupun ia 100% organic dan dipasarkan menggunakan sistem pemasaran ‘network marketing’ dimana bonus-bonus tertentu disediakan sebagai ganjaran ahli-ahli dalam usaha pemasaran dan penjualan.

Berbalik kepada kualitinya, sudah dijelaskan di atas kenapa kita harus menggunakan produk-produk organik. Jika anda mahu mengguna rooibos yang berkualiti dan disah organik oleh badan antarabangsa seperti USDA dan CERES, anda tidak akan mendapatkan dimana-mana syarikat lain kecuali di Health Builders.

Sekali lagi saya katakana, anda bernasib baik kerana anda menemui laman sesawang ini kerana sama ada anda ingin membangunkan perniagaan dengan menggunakan rooibos organik Health Builders sebagai produk utamanya, atau hanya ingin menjadi pengguna, anda hanya perlu tinggalkan maklumat anda di kotak pertanyaan dan saya akan menghubungi anda.

ANDA DIJAMIN KUALITI YANG UNGGUL DAN KESELAMATAN YANG TIDAK DAPAT DIPERTIKAI DAN INI ANDA HANYA DAPAT PEROLEHI DI HEALTH BUILDERS